Πιάνο

Πιάνο

Το πιάνο ή πιο σωστά πιανοφόρτε, είναι ένα έγχορδο όργανο. Ανάλογα με το σχήμα του τα πιάνα διακρίνονται σε όρθια και πιάνα με ουρά. Το πιάνο δεν συγκαταλέγεται στα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Πολλές φορές όμως συμμετέχει με αυτή, ειδικά στα κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα.
Από θέμα τεχνικής το πιάνο είναι ένα πολύ εξελιγμένο όργανο, με ένα περίπλοκο μηχανισμό που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δάκτυλα του εκτελεστή και τις χορδές. Κάθε πλήκτρο επικοινωνεί με τη βοήθεια ενός ολόκληρου συστήματος μοχλών με το αντίστοιχο σφυράκι (μαρτέλο). Όταν πιέζουμε το πλήκτρο, το μαρτέλο χτυπάει ταχύτατα την χορδή που βρίσκεται απέναντι του, την θέτει σε παλμική κίνηση και έτσι παράγεται ο ήχος.
Ανάλογα με πόσο δυνατά ή πόσο μαλακά γίνεται το άγγιγμα του πλήκτρου, ο μουσικός παράγει διάφορα είδη δυναμικών αλλαγών (από εδώ προέρχεται ο όρος πιανοφόρτε δηλαδή απαλά – δυνατά). Με αυτόν τον τρόπο ήταν δυνατή μια κοντινότερη επαφή του μουσικού με το όργανο. Μόλις αφήσουμε πλήκτρο ,ειδικό σύστημα επαναφοράς σταματάει τις παλμικές δονήσεις. Οι χορδές είναι περίπου 230 . Οι ψηλές σε τονικότητα χορδές είναι τριπλές, οι μεσαίες διπλές και οι χαμηλές μονές.
Εκτός από τα πλήκτρα ο μουσικός έχει στην διάθεση του και τρία πεντάλ τα οποία τον βοηθούν να δίνει έκφραση και μουσικότητα στο παίξιμο του αυξομειώνοντας την ένταση, την διάρκεια και την λαμπρότητα του ήχου.
Οι διασημότεροι κατασκευαστές πιάνων που συνετέλεσαν και στην διάδοσή του είναι οι:
G. Silbermann, A. Streicher, A. Walter (Γερμανία), S. Erard (Γαλλία) και άλλοι.
Σημαντικοί συνθέτες που έγραψαν έργα για πιάνο είναι: Haydn, Mozart, Beethoven, Schumann, Schubert, Chopin, Brahms, List, Tchaikovsky, Grieg, Prokofiev, Bartok και άλλοι.